Behandeling met Denosumab- (X-Geva injectie)
Laatste wijziging: 18-02-2024 Foldernummer: 5627
Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om te starten met het medicijn Denosumab ter preventie van botcomplicaties bij uitzaaiing van een tumor naar het bot.
Botmetastasen zijn uitzaaiingen van kanker in het bot, de kanker ontstaat niet in het bot zelf maar bijvoorbeeld in de borst, prostaat of long, deze uitzaaiingen in de botten worden vaak ten onrechte botkanker genoemd.
Botcomplicaties
Uitzaaiingen van de tumor in het skelet maken uw botten broos en kunnen pijn veroorzaken, daarom heeft uw arts u Denosumab voorgeschreven, hierdoor wordt het proces van botafbraak vertraagd.
Voor een goede gezondheid van het bot is voldoende calcium (500mg) en voldoende vitamine D3 (20mcg/ug of 800IE) noodzakelijk. Deze middelen worden niet vergoed in het basispakket en daarom niet voorgeschreven worden door de arts. Ons advies is dat u deze zelf kunt aanschaffen bij apotheek of drogist. Dit betreft zowel losse preparaten als een combinatiepreparaat.
Voorzorgsmaatregelen
Voordat u Denosumab gaat gebruiken is het zeer belangrijk dat uw gebit door de tandarts of mondhygiëniste gecontroleerd wordt, omdat Denosumab het risico op botschade van de kaak (osteonecrose) verhoogt.
Toediening
Denosumab wordt toegediend als een onderhuidse injectie, in de huid van uw dij, buik of bovenarm. Deze injectie wordt bij u thuis toegediend door een verpleegkundige van de HagaApotheek. Dit wordt 1x per 4 weken herhaald. U kan de injectie door de verpleegkundige toe laten toedienen of, als u dat wenst, kan de verpleegkundige u leren de injectie zelf toe te dienen.
Bijwerkingen
- Benauwdheid.
- Diarree.
- Spier- en skeletpijn.
- Osteonecrose van de kaak.
- Overmatig transpireren.
- Verlaagd fosfaatgehalte in het bloed, symptomen hiervan zijn: spierzwakte, vermoeidheid
- Verlaagd calciumgehalte in het bloed, symptomen hiervan zijn: krampen in uw spieren, gevoelloosheid of tintelingen in uw vingers
Osteonecrose
Bij osteonecrose van het kaakbeen komt bot in het kaakbeen bloot te liggen. Osteonecrose van de kaak kan spontaan ontstaan tijdens de behandeling. Ook kan het ontstaan na een tandheelkundige ingreep, zoals het trekken van tanden. Osteonecrose kan helaas ook nog optreden na het afronden van de behandeling.
Om de kans op osteonecrose zo klein mogelijk te maken, gaat u voor de start van de behandeling naar de tandarts voor een tandheelkundige controle. Als de tandarts vaststelt dat een tandheelkundige ingreep nodig is, wordt deze voor de start van de behandeling uitgevoerd.
Symptomen van osteonecrose kunnen zijn:
- Pijn in de mond, aan de tanden en/of aan de kaak;
- Zwelling of niet genezende, pijnlijke plekken in de mond of kaak, infecties in de mond;
- Een verdoofd of zwaar of ongewoon gevoel in de kaak of aan de tanden of kiezen;
- Het los gaan zitten van een tand. Om de kans op osteonecrose zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat u uw gebit goed verzorgt:
- Poets uw tanden en tong na elke maaltijd en voor het slapen gaan.
- Spoel de mond goed na.
- Poets met een zachte borstel.
- Houd uw mond goed vochtig door regelmatig wat te drinken.
- Laat uw gebit elk half jaar controleren bij de tandarts. Laat de tandarts weten dat u behandelt wordt met Denosumab
- Als u een kunstgebit draagt: zorg dat deze goed past.
- Stop met roken (indien van toepassing). Roken maakt de kans op osteonecrose groter. U kunt uw huisarts hulp vragen bij stoppen met roken.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de oncologieverpleegkundigen (079-3462689) Heeft u vragen rondom de afspraak voor het toedienen kunt u contact opnemen met de HagaApotheek (070-2102021)
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.