UVB lichttherapie

Laatste wijziging: 08-10-2024 Foldernummer: 5637


U krijgt binnenkort lichttherapie. In deze informatiefolder leest u hoe u zich moet voorbereiden en waarmee u na de behandeling rekening moet houden.

Bij UVB lichttherapie wordt gebruik gemaakt van een bepaald deel van het zonlicht,

namelijk het ultraviolette (UV) licht. Het gedeelte van UV-licht dat gemakkelijk zonverbranding kan veroorzaken wordt UV-B-licht genoemd. De behandeling wordt toegepast bij uiteenlopende huidaandoeningen zoals: psoriasis, eczeem, vitiligo, zonlichtovergevoeligheid en lichen planus.

Lichttherapie is overigens iets anders dan ‘bestraling’ of ‘radiotherapie’.

De behandeling

Tijdens de behandeling staat u in een gesloten cabine. De belichtingstijd wordt zeer langzaam opgevoerd om verbranding te voorkomen. Het optimale effect is bereikt wanneer de huid na de belichting een lichtroze kleur krijgt. Een normale huidreactie is een lichte gevoeligheid en/of roodverkleuring van de huid, zonder dat er sprake is van pijn.

Na 24 uur moet deze reactie weer verdwenen zijn. Bij afwijkende reacties moet het belichtingsschema worden aangepast, voor een juiste behandeling is goed overleg tussen u en de doktersassistente daarom van groot belang.

De behandeling vindt twee à drie keer per week plaats in de ruimte voor lichttherapie op de eerste verdieping van de Huidkliniek. De duur van de behandeling is afhankelijk van de huidziekte en de reactie op de behandeling, in het algemeen vinden er circa 30 behandelingen plaats.

Voorzorgsmaatregelen

  • Het is van belang dat uw behandelend dermatoloog op de hoogte is van wijzigingen in de medicatie die u gebruikt, meld deze wijzigingen daarom altijd aan de assistente van de lichttherapie.
  • Wanneer u griep en/of koorts heeft moet u uw afspraak annuleren.
  • Voor de behandeling mag de huid niet worden ingesmeerd met zalf of crème; na de behandeling mag dit wel. Op de dagen van de lichttherapie geen zalf/creme met hormonen gebruiken.
  • Gedurende de behandeling krijgt u van ons een speciale beschermende bril.
  • U wordt vriendelijk verzocht van te voren te douchen.
  • U wordt vriendelijk verzocht om op tijd aanwezig te zijn.
  • Mannen dienen de geslachtsdelen te beschermen tijdens de behandeling door het dragen van een onderbroek, string of sok.
  • Lichaamsdelen die niet belicht moeten worden, worden bedekt.
  • Het is belangrijk dat gedurende de hele behandelingsduur alleen de lichaamsdelen belicht worden die onbedekt zijn, dus wat in het begin van de behandeling met u wordt afgesproken.
  • Mobiele apparatuur dient te worden uitgeschakeld tijdens belichten.
  • Het is niet mogelijk kinderen mee te nemen in de lichtkamer.
  • Tijdens de behandeling dient u een speciale bril te dragen, deze is aanwezig op de afdeling lichttherapie. Wanneer de aandoening zich rond de ogen/oogleden bevindt, kunt u in overleg met de doktersassistente zonder brilletje belicht worden, mits u de ogen goed gesloten houdt. Wanneer u alle voorzorgsmaatregelen nauwgezet in acht neemt, wordt de kans op oogbeschadiging uiterst gering geacht. Wanneer de oogleden belicht gaan worden, dient u bij de assistente een toestemmingsformulier te ondertekenen.
  • Patiënten met sterk schilferende huidafwijkingen dienen deze eerst te ontschilferen door de plekken enkele dagen in te smeren met bijvoorbeeld ac. Salicylicum 10 % in vaseline. Dit is alleen wanneer u een recept van de arts hiervoor heeft gekregen.
  • Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Extra zonnebaden, onnodige blootstelling aan de zon of zonnebankkuren worden tijdens UVB-behandeling sterk afgeraden, zowel op behandeldagen als op niet-behandeldagen. Wij adviseren om op zonnige dagen een zonnebeschermingscrème, mits u daar tegen kan, aan te brengen op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid.

Bijwerkingen of nadelen

Droge huid, geringe roodheid en jeuk kunnen voorkomen.

Indien u na een behandeling toch ernstig verbrand bent, dient u contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie van de Huidkliniek (079) 346 2886, optie 2 of 06-57750845.

Het is bekend dat langdurige blootstelling aan zonlicht huidkanker en verouderingsverschijnselen van de huid kan veroorzaken. Ook bij langdurige lichttherapie is dat in principe mogelijk.

Deze vorm van lichttherapie kan veilig worden toegepast als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Afspraken

  • De afspraken worden gemaakt bij de doktersassistente van de polikliniek Dermatologie.
  • Wanneer u niet direct geplaatst kunt worden, komt u op een wachtlijst te staan en krijgt u bericht zodra er een plaats beschikbaar is.
  • Voor elke patiënt is 15 minuten gereserveerd. Als u te laat komt, loopt het schema snel uit. U wordt daarom vriendelijk verzocht op tijd aanwezig te zijn.
  • Tijdens de behandeling bezoekt u regelmatig de dermatoloog voor controle.

Wanneer dient u contact op te nemen?

  • Als u griep en/of koorts heeft is het aan te raden om telefonisch contact op te nemen met de polikliniek dermatologie, wij zullen de behandelafspraak voor u annuleren.
  • Indien u na de behandeling toch ernstig verbrand bent (pijnlijke roodheid, zwelling en/of blaarvorming) dient u contact op te nemen met de polikliniek dermatologie.

Tot slot

Mocht u verhinderd zijn of nog vragen over de folder, kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer: (079) 346 28 86, optie 2 tussen 08.30 en 16.00 uur.

Wij stellen uw mening op prijs. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze folder of over uw behandeling, laat dit ons dan weten.

De polikliniek Dermatologie vindt u in de Huidkliniek aan de Europaweg 151, 2711 ER Zoetermeer.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie