Zuurstofmeting bij een pasgeborene

Laatste wijziging: 30-05-2024 Foldernummer: 5681


U krijgt deze informatie om je te informeren over de zuurstofmeting die de arts, verloskundige of verpleegkundige na de bevalling bij uw kindje kan gaan uitvoeren.

Deze meting is bedoeld om een laag zuurstofgehalte bij de baby snel op te sporen. Een laag zuurstofgehalte kan veroorzaakt worden door een hartafwijking of een ander probleem bij de baby zoals een infectie.

In Nederland worden ongeveer 180.000 kinderen per jaar geboren. Bij ongeveer 1250 kinderen wordt een hartafwijking vastgesteld, waarvan 250 levensbedreigende afwijkingen. De meeste aangeboren hartafwijkingen zijn gelukkig goed behandelbaar. Meestal is hier wel een hartoperatie voor nodig.

Tijdens de zwangerschap wordt de 20 weken echo uitgevoerd om eventuele afwijkingen bij de baby vast te stellen. Hiermee wordt bijna 60% van de hartafwijkingen opgespoord. Helaas wordt een deel van de aangeboren hartafwijkingen bij de echo gemist. Kort na de geboorte heeft een baby vaak nog geen verschijnselen die wijzen op een hartafwijking. Hartafwijkingen worden daardoor soms gemist of te laat herkend.

Door een hartafwijking zal in de meeste gevallen het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Aan de baby zelf is dit kort na de geboorte vaak nog niet te merken. Je kunt dit wel opsporen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dat doe je met een saturatiemeter.

Er zijn naast aangeboren hartafwijkingen ook andere aandoeningen die leiden tot een te laag zuurstofgehalte. Baby’s die problemen hebben met de longen of een infectie, hebben ook vaak een lager zuurstofgehalte in het bloed. Door het meten van het zuurstofgehalte kunnen baby’s met deze aandoeningen ook eerder ontdekt worden waardoor een behandeling sneller kan worden gestart.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een apparaat waarmee het zuurstofgehalte in het bloed kan worden gemeten. Het apparaat wordt met een bandje om de pols en voet van de baby geplaatst. Het meet met behulp van licht het zuurstofgehalte in de kleine bloedvaatjes. Uw baby voelt hier niks van.

Wie voert de meting uit?

De meting wordt uitgevoerd door een arts, verloskundige of verpleegkundige.

Hoe wordt de screening uitgevoerd?

Ongeveer een uur na de geboorte wordt het zuurstofgehalte gemeten aan de rechterpols en een van de voeten van de baby. De kans is groot dat de metingen goed zijn. Bij een goede meting wordt de test voor de zekerheid herhaald op de 2e of 3e levensdag. De uitslag is niet goed als het zuurstofgehalte te laag is of als er een te groot verschil zit tussen de meting van de pols en de voet. De meting duurt hooguit een paar minuten.

Wat gebeurt er als de uitslag niet goed is?

Een afwijkende meting hoeft niet te betekenen dat uw kind een hartafwijking of een andere aandoening heeft. Het kan ook berusten op een verkeerde meting, bijvoorbeeld door te koude handjes en voetjes of te veel onrust van de baby of het zuurstofgehalte is te laag om andere redenen. Uw verloskundig zorgverlener zal naar alle waarschijnlijkheid de meting op een later moment herhalen of overleggen met een kinderarts. De baby wordt dan door een kinderarts nagekeken.

Is de meting veilig?

De meting is niet gevaarlijk voor uw baby. Er zijn geen risico’s bekend. De zuurstofmeting wordt al jaren gedaan bij zieke pasgeborenen die opgenomen zijn in het ziekenhuis om ze goed in de gaten te houden.

Geeft de test 100% zekerheid?

Het kan voorkomen dat het zuurstofgehalte van uw kind afwijkend is, terwijl bij vervolgonderzoek geen hartafwijking gevonden wordt. Ook is er een kleine kans dat de saturatiemeting niet afwijkend is, terwijl er toch wel sprake blijkt te zijn van een aangeboren hartafwijking. Een goede uitslag geeft dus geen 100% zekerheid dat uw kind niets aan het hart mankeert. U kunt contact opnemen met uw huisarts als u twijfelt over de gezondheid van uw kind.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • De symptomen van een hartafwijking zijn vaak niet duidelijk direct na de geboorte. Hierdoor worden hartafwijkingen soms te laat ontdekt. Door de saturatiemeting kunnen sommige hartafwijkingen en andere bedreigende aandoeningen eerder ontdekt worden. Hierdoor kan worden ingegrepen voordat de baby ernstig ziek wordt.
  • Door de meting kunnen andere aandoeningen die gepaard gaan met een laag zuurstofgehalte eerder ontdekt worden. Zo kunnen longproblemen en infecties vroeg worden opgespoord en behandeld voor verslechtering optreedt.

Nadelen:

  • Er is een kleine kans dat het zuurstofgehalte te laag is bij één van de metingen, terwijl de baby geen hartafwijking of andere aandoening heeft (fout positieve uitslag). Hierdoor kan je als ouder onnodig bezorgd zijn.
  • Bij een fout positieve uitslag kan alleen aanvullend onderzoek en observatie in het ziekenhuis hier uitsluitsel over geven. Dit betekent dat de baby (onnodig) extra onderzoeken moet ondergaan en dus langer in het ziekenhuis moet blijven.

Vragen?

Heeft u na het lezen nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of verloskundige. Het staat u altijd vrij de meting, zonder opgaaf van reden, te weigeren.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie