Transferpunt, zorg na een ziekenhuisopname locatie Zoetermeer
Laatste wijziging: 08-07-2025 Foldernummer: 5686
Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? De transferverpleegkundige regelt de best passende zorg voor u!
Naar huis, verpleeghuis of andere instelling?
U bent in ons ziekenhuis opgenomen. Mogelijk heeft u aansluitend aan deze opname nog nazorg nodig. In deze folder informeren wij u graag wat de mogelijkheden zijn rondom de nazorg en hoe dit wordt geregeld.
Hoe regelen wij uw nazorg?
Wanneer uw ontslag in zicht komt, schakelt de afdelingsverpleegkundige het transferbureau in. De transferverpleegkundige komt bij u langs om te bespreken wat voor hulp er nodig is als u met ontslag gaat. Zij kijkt hierbij naar uw gehele situatie, zoals gezinssituatie, mantelzorg, bestaande zorg en uw woonsituatie. Zo nodig zal er ook contact volgen met uw contactpersoon.
De transferverpleegkundige zal zoeken naar de best passende en beschikbare zorg. Wanneer de aanbieder/instelling van uw voorkeur geen zorg kan bieden of een wachtlijst heeft, zoekt de transferverpleegkundige een andere aanbieder/instelling.
1. Door u zelf te regelen
Fysiotherapie
Is na een ingreep in het ziekenhuis fysiotherapeutische behandeling nodig, dan kunt u een praktijk in uw eigen woonomgeving benaderen. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van uw behandelend arts. Bent u tijdens opname door de fysiotherapeut behandeld, dan beoordeelt deze of een overdracht nodig is.
Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp kunt u aanvragen bij het loket Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op het gemeentehuis in uw eigen woonplaats.
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen kunt u (laten) ophalen bij een thuiszorgwinkel in uw nabije omgeving. Voor het bestellen van bijvoorbeeld een hoog-laag bed of tilhulpmiddelen kunt u de transferverpleegkundige benaderen. Hulpmiddelen zijn opgenomen in de basisverzekering en kunt u voor maximaal 6 maanden lenen. Loophulpmiddelen zoals krukken of een rollator zijn verhuurartikelen. Deze worden in principe niet vergoed. U kunt informeren bij uw thuiszorgwinkel wat de kosten zijn van het huren van hulpmiddelen.
Maaltijden
Maaltijden kunt u online bestellen of bij een welzijnsorganisatie in uw eigen woonplaats. U kunt deze zelf opwarmen op elk gewenst tijdstip.
Medicatie
Wilt u hulp bij het uitzetten van uw medicatie dan kan uw eigen huisapotheek een baxterrol voor u regelen. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt afspraken maken met uw apotheek over het ophalen of laten bezorgen van de baxterrol.
Persoonsalarmering
Persoonsalarmering kunt u aanvragen bij de grotere thuiszorgorganisaties en bij welzijnsorganisaties in uw eigen woonplaats. Soms komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Een machtiging hiervoor kunt u aanvragen bij uw huisarts.
Taxivergoeding
Een taxi vergoeding wordt zelden toegekend. Of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Een pasje voor de Regio Taxi kunt u aanvragen bij het loket WMO in uw eigen woonplaats.
Woningaanpassingen
Bouwkundige aanpassingen aan uw woning kunt u aanvragen bij het loket WMO in uw eigen woonplaats. De aanpassingen moeten het zelfstandig wonen bevorderen. De transferverpleegkundige kan hier niet in bemiddelen.
2. Wijkverpleging
Als u met ontslag naar huis kunt, maar nog wel persoonlijke verzorging en/of verpleegkundig of medisch handelen nodig heeft, dan kunnen wij thuiszorg voor u aanvragen. Heeft u al contact met een thuiszorgorganisatie, dan horen we dit graag.
- Deze zorg wordt meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de thuiszorgorganisatie geen contract heeft met uw verzekering, zal de transferverpleegkundige uitleggen wat dit voor u betekent.
3. Eerstelijns verblijf (ELV)
Als u nog niet in staat bent naar huis te gaan, maar revalidatie is niet aan de orde, dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke herstelgerichte zorg in een verpleeghuis. Deze zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
4. Geriatrische revalidatie zorg (GRZ)
Als u voor intensieve revalidatie (therapie) naar een instelling gaat, maakt u de volledige behandeling af in de instelling waar u na ontslag uit het ziekenhuis naartoe gaat. Mocht u tijdens uw revalidatieperiode opgenomen worden in het ziekenhuis, u mag weer met ontslag en revalidatie is nog altijd noodzakelijk, dan dient de revalidatie voortgezet te worden in dezelfde instelling als voor uw opname in het ziekenhuis.
- GRZ is altijd gericht op terugkeer naar eigen woonsituatie.
- Deze zorg wordt volledig vergoed vanuit uw basisverzekering.
5. Langdurige verpleeghuiszorg (WLZ)
Als u na de ziekenhuisopname niet meer zelfstandig thuis kan wonen, wordt u aangemeld voor langdurige verpleeghuiszorg. Deze zorg valt onder de WLZ.
De transferverpleegkundige bespreekt met u in een persoonlijk gesprek de voorkeurslocatie en de eventuele aanvraag van een indicatie bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Het CIZ besluit welke indicatie u krijgt.
Het komt vaak voor dat de voorkeurslocatie niet beschikbaar is. In dat geval zal u op een wachtlijst worden geplaatst en gaat u naar een andere zorginstelling waar u zal wachten totdat er een plek zal zijn in de instelling van voorkeur. Wij noemen dat overbruggingszorg. De mogelijkheid bestaat dat u op een 2-persoonskamer komt. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden van de zorgaanbieder.
Waarom kunt niet in het ziekenhuis wachten op een plek van voorkeur?
- Over deze zorg betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt berekend door het CAK. hetCAK.nl
- Wanneer uw medische behandeling is afgerond is opname in het ziekenhuis niet langer noodzakelijk.
- De nazorginstelling waar u wordt opgenomen, biedt vervolgzorg die aansluit bij uw behoefte na de ziekenhuisopname.
- Het is belangrijk dat bedden in het ziekenhuis weer beschikbaar komen voor patiënten die specifieke medische verzorging en behandeling nodig hebben.
6. Palliatief/terminale zorg
Aan het einde van het leven vinden lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats die wijzen op het naderend sterven. Als uw arts heeft besproken dat u een levensverwachting korter dan 3 maanden heeft is het mogelijk om palliatieve zorg voor u aan te vragen.
Hospice
Een hospice is een instelling met een huiselijke sfeer die gespecialiseerd is in het leveren van zorg in de laatste levensfase. Aan het verblijf in het hospice zitten eigen kosten verbonden, dit is gemiddeld rond de 50,- per dag. Soms krijgt u hiervan een deel vergoed vanuit de verzekering. De huisarts blijft in dit traject eindverantwoordelijk voor de medische zorg.
Palliatieve unit
Dit is een afdeling in het verpleeghuis, waar u 24-uurs zorg ontvangt vanuit het verpleeghuis. De specialist ouderen geneeskunde (SOG) neemt meestal de medische zorg over van de huisarts. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Palliatieve thuiszorg
Het is mogelijk om dagelijks meerdere zorgmomenten per dag te ontvangen. In sommige gevallen is het mogelijk om 12 of 24-uurszorg te krijgen, hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:
* Er moet een aparte kamer met een bed zijn waar de zorgverlener zich kan terugtrekken.
* Er wordt nagevraagd of u huisdieren heeft. De zorgaanbieder kan op die manier rekening houden met personele inzet (i.v.m. eventuele allergieën etc.)
* Er mag niet in huis gerookt worden.
De huisarts blijft eindverantwoordelijk voor de zorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
7. Persoonsgebonden Budget (PGB)
De transferverpleegkundige vraagt geen (nieuwe) PGB zorg aan. Ontvangt u al zorg van een PGB-aanbieder, dan kunnen we de thuiszorg informeren over de zorgbehoefte die u heeft bij ontslag. Laat ons in dat geval weten wie uw zorgaanbieder is. Indien nodig dient u zelf de zorgovereenkomst met uw zorgaanbieder aan te passen.
Contact
Heeft u na het gesprek met de transferverpleegkundige nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het transferbureau via: Telefoonnummer 079-3462686 van maandag t/m vrijdag 9.00 uur - 16.00 uur. Of via mail ZMtransferpunt@hagaziekenhuis.nl
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.