Ondervoeding bij zieke kinderen

Laatste wijziging: 11-12-2023 Foldernummer: 5693


Ondervoeding bij kinderen in ziekenhuizen is een probleem dat veel voorkomt. Ziekte kan er namelijk voor zorgen dat een kind (tijdelijk) niet of minder eet. Wanneer er te weinig voedingsstoffen worden gebruikt is er kans op ondervoeding en dit kan gewichtverlies betekenen of verlies van spiermassa en conditie. Dit heeft een negatief effect op het herstel van de ziekte.

Het HagaZiekenhuis Zoetermeer vindt het belangrijk om ondervoeding te voorkomen/ behandelen en screent daarom alle kinderen tot 18 jaar, die langer dan een dag worden opgenomen, op ondervoeding. Hiervoor is het belangrijk om gewicht en lengte te meten. Tevens worden er tijdens het opnamegesprek een aantal vragen gesteld over de klachten/ziekte.

Als een kind ziek is, weinig eetlust heeft of veel onderzoeken moet ondergaan, dan is het moeilijk om voldoende te eten. Terwijl dit juist voor een ziek kind heel belangrijk is. Hierbij gaat het met name om de eiwitten, bouwstoffen en calorieën (= energie).

Tips en adviezen

Onderstaande tips kunnen toegepast worden om de voeding zo ‘optimaal’ mogelijk te maken:

Energierijke, eiwitrijke maaltijden:

  • verdeel de maaltijden in kleine porties: minimaal 5-6x daags
  • gebruik liever geen magere of lightproducten
  • zorg voor voldoende variatie

Broodmaaltijden:

  • besmeer de boterham ruim met dieetmargarine
  • beleg extra dik met kaas en/of vleeswaar
  • geef een plakje kaas of vleeswaar extra uit het vuistje

Tussendoor:

  • drink regelmatig een beker (volle) melk of eet een schaaltje (volle) yoghurt of vla

Warme maaltijd:

  • vlees, vis of de vleesvervanger zijn belangrijk voor de eiwitten.

Kinderen zonder (risico op) ondervoeding:

Uit de screening, die bij opname is afgenomen door de verpleegkundige, kan gebleken zijn dat uw kind geen (risico op) ondervoeding heeft. Uw kind krijgt alle brood- en warme maaltijden via de gastvrouw en het is voldoende om bovenstaande tips toe te passen.

Extra’s worden niet verstrekt door het ziekenhuis.

Kinderen met (risico op) ondervoeding

Wanneer bij opname uit de screening is gebleken dat uw kind wel risico heeft op ondervoeding, is het belangrijk extra acties te nemen bij de (tussen)maaltijden.

De maaltijden en toetjes zullen zo verrijkt mogelijk zijn. Daarnaast wordt er 2-3x per dag een tussendoortjes aangeboden.

Indien nodig komt de diëtist langs om de voeding met u en uw kind te bespreken.

In de keuze van de tussendoortjes houden we rekening met samenstelling, smaak en variatie. Elk tussendoortje bevat een ruime hoeveelheid calorieën en eiwit.

Kinderen die in aanmerking komen voor de tussendoortjes kunnen kiezen uit:

  • Volle chocolademelk
  • Halfvolle luchtige kwark
  • Roomijs
  • Kaasstick

In de schema’s hieronder kunt u lezen welke hoeveelheden een kind, gezonde en zieke kinderen, gemiddeld per dag aan voedingsmiddelen nodig heeft. Meer informatie hierover kunt u vinden bij het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Kinderen van 1 tot 8 jaar

Gemiddeld aanbevolen

1 tot 3 jaar
jongen en meisje

4 tot 8 jaar
jongen en meisje

Groente

50-100 gram

100-150 gram

Fruit

1 ½ stuk

1 ½ stuk

Brood

2-3 sneetjes

2-4 sneetjes

Volkoren graanproducten of kleine aardappelen

1-2 opscheplepels

2-3 opscheplepels

 Zuivel, portie

2x 150 ml

2x 150 ml

 Kaas

-

20 gram

 

advies per week:

advies per week:

Portie vis

1x, 50 gram

1x, 50-60 gram

Portie vlees

max 250 gram

max 250 gram

Eieren

1-2

2-3

Peulvruchten

½ opscheplepel

1-2 opscheplepels

Smeer en bereidingsvetten

30 gram

30 gram

Vocht

1 liter

1½ liter

Kinderen van 9 tot 18 jaar

Gemiddeld aanbevolen

9 tot 13 jaar
jongen en meisje

14 tot 18 jaar
jongen en meisje

Groente

150-200 gram

250 gram

Fruit

2 stuks

2 stuks

Brood

4-5 snee (meisje)
5-6 snee (jongen)

4-5 snee (meisje)
7-8 snee (jongen)

Volkoren graanproducten of kleine aardappelen

3-5 opscheplepels (meisje)
4-5 opscheplepels (jongen)

4-5 opscheplepels (meisje)
6 opscheplepels (jongen)

 Melk(producten)

3x 150 ml

3x 150 ml (meisje)
4x 150 ml (jongen)

 Kaas

20 gram

40 gram

 

advies per week:

advies per week:

Portie vis

1x, 100 gram

1x,100 gram

Portie vlees

max. 500 gram

max. 500 gram

Eieren

2-3

2-3

Peulvruchten

2 opscheplepels

2-3 opscheplepels

Smeer en bereidingsvetten

40 gram (meisje)
45 gram (jongen)

40 gram (meisje)
55 gram (jongen)

Vocht

1-1½ liter

1½-2 liter

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie