Subcutane injecties

Laatste wijziging: 07-02-2024 Foldernummer: 5746


Er is tijdens uw ziekenhuisopname door de arts besloten, dat u thuis door moet gaan met subcutaan injecteren. Deze folder geeft u algemene informatie over een subcutane injectie. Deze handeling is in het ziekenhuis met u en/of uw naaste geoefend, voordat u met ontslag gaat.

U moet thuis de volgende injectie toedienen:
Naam medicijn:  ………………
Frequentie: ……………………..
Techniek (markeren wat van toepassing is): loodrecht techniek / huidplooi techniek.

Plaatsbepaling

Een subcutane injectie wordt onder de huid gegeven en niet in de huid. De plaatsen waarop een subcutane injectie gegeven kan worden zijn hieronder beschreven.

Bovenbenen
Bij de bovenbenen kan er gespoten worden in het middelste gedeelte van de benen aan de buitenkant. De binnenkant van het been is te gevoelig en er lopen grotere bloedvaten vlak onder de huid. Daarom is het niet zo verstandig om op deze plek te spuiten.

Buik
De buik is ook een goede plek om te spuiten. Rond de navel mag niet worden gespoten, omdat in dit gebied vrij veel zenuwen en bloedvaten lopen, waardoor het injecteren pijnlijker kan zijn. Houd daarom altijd drie vingers afstand rond de navel. 

Armen
In de armen kan aan de buitenkant van de bovenarmen worden gespoten. 

Het is belangrijk om regelmatig van injectieplaats te veranderen. Langdurig op een zelfde plaats spuiten, kan lipodystrofie (vetweefselstoornis) veroorzaken.

Injecteer nooit in:

  • Littekens of zwangerschapsstrepen
  • Verlamde ledematen
  • Ontstoken plekken
  • Trombose of oedeem
  • Hematomen (blauwe plekken)
  • Moedervlekken
  • Beschadigde of geïrriteerde huid.

Toediening van subcutane injectie

Er zijn 2 verschillende technieken om een subcutane injectie toe te dienen. De 'loodrecht techniek' en de 'huidplooi techniek'. De verpleegkundige bespreekt welke van toepassing is voor uw medicatie.

Werkwijze

Indien er sprake is van een kant en klare spuit dient er eerst gecontroleerd te worden of de verpakking intact is. Controleer ook of de houdbaarheidsdatum niet is verstreken. De aanwezige luchtbel in de injectiespuit (bij kant en klare injectiespuiten) niet verwijderen; deze zorgt ervoor dat alle vloeistof wordt geïnjecteerd. Na volledige injectie zal deze luchtbel de ruimte in de naald opvullen, zodat alle werkzame stof toegediend wordt. De lucht die in de spuit aanwezig is, kan geen schade aanbrengen.

  • Was de handen.
  • Bepaal de injectie plaats, afhankelijk van indicatie en voorkeursplaats.
  • Laat drogen aan de lucht.
  • Verwijder de beschermhuls van de naald.
  • Prik de naald loodrecht in de huid of neem een huidplooi tussen duim en wijsvinger. En prik de naald onder een hoek van 45º in de huid met de naald opening naar boven.
  • Spuit de voorgeschreven medicatie langzaam in.
  • Verwijder de naald en klik de beschermhoes op de naald.
  • Gooi de naald direct na toediening in de naaldcontainer.

Algemene informatie

  • Als er tijdens de behandeling ernstige bijwerkingen, zoals bloedingen of grote blauwe plekken optreden, neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.
  • Bijwerkingen die verwacht kunnen worden bij het medicijn, dat u toe gaat dienen bespreekt de arts of verpleegkundige van de afdeling met u. Tijdens het gesprek wordt aangegeven wanneer u contact moet opnemen. U neemt contact op via de onderstaande contactgegevens.

Contactgegevens

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met:
de polikliniek: ................
via telefoonnummer (070)210 ....
De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 16.30 uur.

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met:................
via het telefoonnummer (070)210 ....

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie