Brandwonden verzorgen - Juliana Kinderziekenhuis

Laatste wijziging: 18-06-2024 Foldernummer: 5767


De genezing van een brandwond is een heel proces. In deze patiëntenfolder leest u de algemene richtlijnen over het verzorgen van de brandwond van uw kind. Het kan zijn dat er voor uw kind aparte adviezen gelden. De behandelend arts, verpleegkundig specialist of (wond-)verpleegkundige geeft u hierover mondeling uitleg.

Wat is belangrijk voor goede genezing van een wond?

Voor een goede wondgenezing is het evenwicht tussen een natte en droge wondomgeving heel belangrijk.
Te veel vocht in de wond vertraagt de genezing, omdat bacteriën graag groeien in een natte wond. Een te droge wond zorgt voor korsten, die de wondgenezing vertragen en meer pijn geven. Om die redenen gebruiken we een verband dat voorkomt, dat de wond te nat wordt én voorkomt dat de wond uitdroogt.

Tijdens het verschonen van het verband is het belangrijk de wond niet te lang onafgedekt te laten. Als de wond niet is afgedekt, is er meer kans op infectie en koelt de wond af.

Het beste materiaal om de wond te verbinden hangt af van de wond. Er bestaan verschillende soorten verbandmateriaal. De behandelend arts of de (wond-)verpleegkundige, geeft u informatie over het materiaal dat voor de wond het meest geschikt is.

Verbinden van een wond hoeft niet steriel te gebeuren, maar wel zo schoon mogelijk. Dat betekent:

Was vóór en na elke wondverzorging uw handen.
Rol uw mouwen op, doe sieraden af en maak (lange) haren vast.

Wat zijn de belangrijkste leefregels?

Voor een zo goed mogelijk herstel van de wond, adviseren wij onderstaande leefregels te volgen. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, behalve als uw behandelaar anders adviseert.

Douchen/wassen

Uw kind kan met een brandwond gewoon douchen en in bad. De voorkeur gaat wel uit naar douchen. Dit omdat de wond dan niet  'doorweekt' in het water. Neem bij beide de volgende leefregels in acht:

  • Wees voorzichtig met zeepresten. Spoel de wond altijd goed uit om zeepresten te verwijderen.
  • Sommige verbandmaterialen zijn waterbestendig en kunnen dus onder de douche, of in bad op de wond blijven. De (wond-)verpleegkundige vertelt u hierover meer.
  • Deodorant, zeep, parfum en andere bijtende stoffen zijn schadelijk voor de wond. Maak dus geen gebruik van soda- of Biotex-badjes. Dit soort badjes maken de wond niet schoon. En u loopt de kans het natuurlijk proces te verstoren, waardoor de genezing trager zal verlopen. Ook drogen de wond en omgeving ervan uit.

Goede voeding

Zorg dat uw kind voldoende en gevarieerd eet. Hierdoor krijgt het lichaam alle energie en voedingsstoffen dat het nodig heeft. Dit helpt de huid en onderliggende weefsels in conditie te houden. Let hierbij op het volgende:

  • Naast ontbijt, lunch en avondeten minimaal 3 keer per dag iets tussendoor. Het liefst dubbel hartig beleg op de boterham, zoals: kaas, vis, vleeswaren, ei, pindakaas of salade, bijvoorbeeld eier- of tonijnsalade.
  • Laat uw kind hartige tussendoortjes eten.
  • Als uw kind geen trek heeft in een warme maaltijd, vervang deze dan met een broodmaaltijd.
  • Zuivelproducten zijn erg goed voor de genezing van een brandwond. Laat uw kind daarom regelmatig zuivelproducten eten of drinken. Kies voor volle zuivelproducten, zoals volle melk, volle kwark en volle yoghurt.

Bij wonden is voeding heel belangrijk om het herstel te bevorderen en de wond te laten genezen. Wanneer u deze adviezen niet zelf kunt uitvoeren, kan de zorgverlening u hierbij helpen. Houd altijd rekening met de bestaande dieetvoorschriften van uw kind.

Wat zijn de risico’s bij een brandwond?

Het belangrijkste risico bij een brandwond is een wondinfectie.
Hieronder staan een aantal symptomen, die kunnen wijzen op een wondinfectie:

  • koorts;
  • nieuwe of steeds meer pijn;
  • vertraagde wondgenezing;
  • de wond kleurt meer geel/zwart;
  • roodheid rondom de wond;
  • warmte rondom de wond;
  • zwelling rondom de wond;
  • functieverlies;
  • een sterk geurende wond;
  • uitvloed van pus.

Heeft uw kind één of meer van bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met de behandelend arts of de (wond-)verpleegkundige.

Worden verbandmiddelen vergoed?

De zorgverlener of zorgverzekeraar kan u informeren over mogelijke vergoedingen van verbandhulpmiddelen.

Wie controleert de wond?

De controle van de wond(en) van uw kind gebeurt op de polikliniek van het ziekenhuis of bij uw huisarts.

Hoe lang duurt de herstelperiode en nazorg?

De herstelperiode van de aangedane huid en onderliggend weefsel duurt een paar weken tot een aantal jaren. Dit hangt af van het soort verbranding en ook van de diepte van de verbranding. Bij een diepe verbranding zijn delen van de huid, zoals zweetklieren en haarwortels zozeer beschadigd, dat deze niet meer terugkomen. Ook de zenuwen kunnen aangetast zijn, mogelijk komt het gevoel in de huid op den duur weer terug.

Hoe verzorgt u de huid van uw kind?

U kunt de intacte (genezen) huid dagelijks verzorgen met een neutrale vette crème of bodylotion zonder parfum en waarin een deel vaseline zit.

Blootstelling zonlicht

Het is belangrijk dat u uw kind beschermt tegen zonlicht. U moet uw kind regelmatig insmeren met een (watervaste) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 50).

Hoe ziet een genezen huid eruit?

Het proces van uitrijpen (genezen) van de huid kunt u volgen door op de kleur te letten en hoe de huid er uit ziet. Na een oppervlakkige verbranding heeft de huid na genezing wat kleurverschil. Dit komt door pigmentverlies. Meestal geneest dit binnen enige tijd vanzelf. De huid kan juist ook donkerder worden, en kan er mogelijk dik en hobbelig uitzien. Dit kan enkele weken tot maanden na genezing van de huid gebeuren. De verkleuring van de huid en het dikker worden van de huid worden langzaam minder. Als er littekens zijn, zullen deze niet helemaal verdwijnen.

Bleke huid

Het herstel van pigmentverlies is onvoorspelbaar. Meestal herstelt het na een paar maanden. In sommige gevallen kan het ook enkele jaren duren of herstelt het zich helemaal niet meer. Zonlicht kan helpen bij het herstel. De zon heeft ook goede stralen die goed zijn voor littekens. Zorg er wel voor dat de huid langzaam aan de zon kan wennen.
Gebruik een (watervaste) zonnebrandcrème met minimaal factor 30; een sun block is niet nodig.

Paarse huid

Vooral als uw kind lang staat, kan de pas genezen huid van voeten en benen er paars uitzien. Dat geldt trouwens ook voor armen en handen. Ook emoties en temperatuurwisselingen kunnen tijdelijk voor verkleuring zorgen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. De verkleuring is een onschuldig verschijnsel. Het ontstaat door stuwing van bloed in de sterk doorbloede huid.

Gaan de littekens weg?

Bij diepe verbrandingen houdt uw kind helaas duidelijke littekens over. Deze verdwijnen niet helemaal. Wel komen littekens na twee of drie jaar tot rust. De kleur trekt bij en het litteken wordt vlakker.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen of opmerkingen?
Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Heelkunde, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur
  • via telefoonnummer: 070-2107215 

Bij spoed kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) via telefoonnummer: (070) 210 2060.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie