Injecties in het middenoor met steroiden

Laatste wijziging: 22-04-2024 Foldernummer: 5770


Voor de behandeling van aanvallen van draaiduizeligheid is bij u een injectie met steroïden in het middenoor voorgesteld of uitgevoerd. Deze folder geeft uitleg over het evenwichtsorgaan en beschrijft wat u van de behandeling kunt verwachten en wat het verloop na de behandeling normaal gesproken is.

Het oor en het evenwichtsorgaan

Ieder gezond persoon heeft twee evenwichtsorganen: in elk oor één. Deze twee evenwichtsorganen zijn belangrijke onderdelen van uw evenwichtssysteem. Het evenwichtssysteem heeft als belangrijkste functies:

  • balans en evenwichtscontrole
  • bepalen van de positie in de ruimte (ruimtelijke oriëntatie) 
  • stabiliteit van het beeld

Aanvallen van duizeligheid of verminderde werking van één van de evenwichtsorganen kunnen het goed functioneren van het evenwichtssysteem belemmeren. Bij een injectie door het trommelvlies komt de vloeistof (steroïden) terecht in het middenoor. Van daaruit verspreidt deze zich naar het evenwichtsorgaan waar ze werkzaam is. De injectie is gericht op het verminderen van de plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid.

Injectie met steroïden

De precieze werking van een injectie met steroïden in het middenoor is nog niet geheel duidelijk. Het kan effectief zijn in het onderdrukken van de aanvallen van duizeligheid zonder dat het evenwichtsorgaan uitgeschakeld wordt. Het effect is tijdelijk. Daarom is het soms nodig om de injectie te herhalen. Dit kan geen kwaad.

Mogelijk nadeel van het inspuiten van vloeistof in het middenoor zijn:

  • een kleine kans op een bloeding
  • een ontsteking of loopoor 
  • een blijvend gaatje in het trommelvlies
  • een zeer kleine kans op blijvende doofheid aan het oor

De behandeling

De middenoorinjectie vindt plaats op de polikliniek keel, neus en oorheelkunde. Ter voorbereiding zijn geen speciale maatregelen nodig. Op het moment van de injectie mag u geen oorontsteking hebben. Dit wordt vooraf in polikliniek gecontroleerd.

Eerst wordt het in te spuiten oor verdoofd met een vloeistof, dus niet door een prik of spuit. Dit heeft 15 minuten inwerkingstijd nodig. Dan wordt met een kleine spuit een prikje gemaakt in het verdoofde trommelvlies, waarna de vloeistof in het middenoor wordt gespoten. Dit kan een beetje prikkelen.

U blijft vervolgens daarna 15 minuten met het ingespoten oor omhoog op uw zij liggen. U moet hierbij zo min mogelijk slikken of praten. Dit is nodig omdat u anders de werkzame stof kunt wegslikken. 

Het is verstandig om iemand mee te nemen voor het vervoer naar huis, voor het geval u klachten mocht hebben. 

Na de behandeling

Afhankelijk van de klachten wordt een nieuwe (eventueel telefonische) afspraak met u gemaakt. 

Heeft u pijnklachten na de ingreep? Dan kunt u paracetamol innemen. 
Krijgt u na de behandeling een loopoor, ontsteking of bloeding? Neem dan contact op met de polikliniek keel, neus en oorheelkunde. 

Direct na de ingreep is het effect van de injectie verschillend. Het prikkelende gevoel dat zich tijdens het inspuiten van de vloeistof kan voordoen kan ook na de ingreep aanwezig blijven. Dat is normaal. Hevige duizeligheidsaanvallen komen niet vaak voor, maar zijn mogelijk. U hoeft daar niet ongerust over te zijn. Wel is het in dat geval belangrijk om zo snel mogelijk te gaan bewegen en in beweging te blijven. Ondanks de duizeligheid.

Herhaling

Als de injectie met steroïden niet voldoende baat heeft gehad op uw duizeligheidsaanvallen kan de injectie na drie weken worden herhaald. Ook als de duizeligheidsaanvallen terug komen, bijvoorbeeld na een jaar, dan kan de injectie gewoon weer worden herhaald.

Heeft u nog vragen?

Of doen zich na de behandeling problemen voor? Belt u dan naar de polikliniek keel, neus en oorheelkunde:

 

Locatie Den Haag

  • maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
  • telefoonnummer 070 - 210 2602

Locatie Zoetermeer

  • maandag t/m vrijdag
  • van 08.00 tot 16.30 uur telefoonnummer 079 346 2593

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie