Download pdf
Other language
Deel deze informatie
Radiofrequente ablatie (RFA) van een osteoid osteoom
Laatste wijziging: 10-07-2024 Foldernummer: 5775
Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten, dat u binnenkort een RFA-behandeling zult ondergaan vanwege een osteoid osteoom. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling en de nazorg.
Wat is een RFA-behandeling?
Radiofrequente ablatie (RFA) is een medische procedure, waarbij een osteoid osteoom kortstondig wordt verhit met behulp van radiogolven. Deze behandeling resulteert in het afsterven van het afwijkende weefsel, dat vervolgens door het lichaam wordt opgeruimd.
Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?
Sedatie
Deze behandeling wordt uitgevoerd onder sedatie, een vorm van verdoving dat sterker is dan een roesje, maar minder ingrijpend dan een narcose. Ter voorbereiding van de behandeling krijgt u een afspraak op de Polikliniek Anesthesie.
Dagopname
Voor dit onderzoek wordt u opgenomen op de dagopname. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat, maar dat u voor en na de ingreep op de verpleegafdeling verblijft. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek kan worden besloten, dat u de nacht moet blijven. U ontvangt bericht van de afdeling Opnameplanning over het tijdstip en de locatie in het ziekenhuis. Op de dag van opname wordt indien nodig uw bloedstolling gecontroleerd.
Voorbereiding
Neem naast comfortabele kleding voor in bed ook een ochtendjas of vest en slippers of pantoffels mee. Beperk uw bagage tot bijvoorbeeld wat leesmateriaal.
Vervoer naar huis
Na de behandeling mag u vanwege de sedatie niet zelf naar huis rijden of machines bedienen. De sedatie kan uw reactievermogen verminderen.
Nuchter zijn
Zorg ervoor dat u 6 uur voor het onderzoek niet eet of drinkt.
Medicijnen
- Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Als dit niet mogelijk is, zal uw behandelend arts u hierover informeren.
- Neem een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u gebruikt.
- Als u antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) gebruikt, zal uw behandelend arts met u bespreken wanneer u tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen.
- Ook als u een stollingsziekte heeft, is het belangrijk om dit vooraf aan uw behandelend arts te melden.
Metalen apparaatjes in uw lichaam
De behandeling kan niet plaatsvinden als u een pacemaker, ICD, neurostimulator, insulinepomp of cochleair implantaat heeft. Meld dit altijd van tevoren bij uw behandelend arts.
Zwangerschap
Het is beter om de behandeling niet uit te voeren als er een kans bestaat dat u zwanger bent.
Voorbereiding op de dag van de behandeling
- Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de receptie van de hoofdingang van het HagaZiekenhuis locatie Zoetermeer.
- U wordt aangemeld bij de dagopname en de verpleegkundige haalt u op.
- U krijgt een bed toegewezen en er wordt uitgelegd wat er tijdens de opname gaat gebeuren.
- Voorafgaand aan het onderzoek op de dagbehandeling krijgt u een speciaal jasje met drukknopen, dat u tijdens de behandeling draagt. U mag uw ondergoed aanhouden, maar uw overige kleding moet u uitdoen.
- Op de verpleegafdeling krijgt u een infuus en neemt de verpleegkundige bloed af als dat nodig is.
De behandeling
- U wordt in bed naar de afdeling Radiologie gebracht, waar u plaatsneemt op de onderzoekstafel. De laborant zorgt ervoor dat u zo comfortabel mogelijk ligt.
- Na het uitvoeren van de veiligheidscontrole krijgt u sedatie via een infuusnaaldje. Naast het slaapmiddel ontvangt u ook pijnstillende medicijnen.
- Bij sedatie blijft u zelf ademhalen, maar soms kunt u in een diepere slaap terechtkomen. Daarom worden uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte gecontroleerd. Het kan zijn dat u van positie verandert terwijl u slaapt.
- Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken.
- Met behulp van echografie of CT bepaalt de radioloog nauwkeurig de plaats waar de elektrode moet worden geplaatst.
- Wanneer de punt van de naaldelektrode zich in de afwijking bevindt, verhit de interventieradioloog de afwijking.
- Na de RFA-procedure wordt een CT-scan gemaakt. Soms is het nodig om een extra naaldelektrode te plaatsen en de procedure te herhalen.
- De prikplaats wordt afgedekt met een pleister.
- Daarna wordt u weer wakker.
Duur van het onderzoek
De gemiddelde duur van de behandeling is 120 minuten.
Na het onderzoek
- Na afloop van de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer gebracht.
- Als alle controles in orde zijn, wordt u teruggebracht naar de dagopname. Op de afdeling is er voortdurend iemand in de buurt om te controleren of alles goed gaat met u.
- U mag dan weer gewoon eten en drinken.
- Aan het eind van de middag kunt u weer naar huis. Zie ook de informatie over vervoer naar huis eerder in deze folder.
- Na de behandeling is het belangrijk om het thuis rustig aan te doen.
- In de eerste dagen na de RFA komen er afvalstoffen vrij, wat kan leiden tot een stijging van ontstekingswaarden in het bloed en een verhoogde lichaamstemperatuur.
- Als u problemen ervaart, zoals duizeligheid of hevige pijn, neemt u direct contact op met uw behandelend arts.
Pijn
Het is mogelijk dat de prikplek na de behandeling pijnlijk is. U kunt hiervoor paracetamol innemen, maximaal 4 keer per dag (1000 mg per keer).
Geen alcohol
Wij raden u aan om in de eerste uren na de behandeling geen alcohol te gebruiken. Sedatie kan het effect van alcohol versterken, waardoor u behoorlijk suf kunt worden.
Complicaties en risico’s
Elke medische ingreep brengt risico’s met zich mee, en dit geldt ook voor RFA. Over het algemeen verloopt RFA veilig en zonder problemen. In zeldzame gevallen kunnen er complicaties optreden, zoals bloedingen rond de punctieplaats of infecties. Bovendien bestaat er een kleine kans op residu, wat betekent dat niet alle afwijkende cellen volledig worden verwijderd.
In geval van een onverwachte complicatie thuis, belt u tussen 08.30 en 16.30 uur naar de afdeling Radiologie via telefoonnummer: (079) 346 25 20.
Als er zich een complicatie voordoet na 17.00 uur of in het weekend, neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer: (079) 346 25 39.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie van het HagaZiekenhuis Zoetermeer. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 20.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.