Zwangerschapsdiabetes

In deze folder staat informatie over zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes kan bij zwangere vrouwen ontstaan tijdens de zwangerschap, meestal rondom de 24 e week.

Werking van insuline

Bij diabetes is het glucosegehalte van het bloed hoger dan normaal. In voeding zitten allerlei voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en koolhydraten. Koolhydraten worden omgezet in glucose, waarvan het lichaam afhankelijk is voor haar ‘energiehuishouding’. Daarom moet de glucose in de lichaamscellen (spier- en hersencellen) worden opgenomen. Dit gebeurt met behulp van insuline. Insuline is een soort sleutel die de deur van de lichaamscellen openmaakt om de glucose op te laten nemen.

Tijdens een zwangerschap

Tijdens een zwangerschap is het lichaam door de zwangerschapshormonen minder gevoelig voor insuline. Het lichaam is niet altijd voldoende in staat insuline aan te maken. De hoeveelheid glucose in het bloed kan dan niet in de lichaamscellen worden opgenomen, waardoor de glucosewaarde te hoog wordt. Rond de 20 e week van de zwangerschap wordt iedere vrouw getest op een eventueel te hoge glucosewaarden. Als deze te hoog is, is behandeling nodig.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is net als ‘gewone’ diabetes goed te behandelen. Het is tijdens de zwangerschap noodzakelijk te streven naar een bloedglucosespiegel tussen de 4 mmol/l en 7 mmol/l.

Diëtist

U wordt verwezen naar een diëtist voor een uitleg over voeding. Volg het advies van de diëtist op. Het volgen van een dieet is bij 85% van de zwangere vrouwen voldoende om de bloedsuikers binnen de juiste waardes te houden.

Diabetesverpleegkundige

U wordt verwezen naar een diabetesverpleegkundige. Hij/zij leert u uw eigen bloedglucose te prikken met behulp van een bloedglucosemeter. Ook leert u dagcurves maken. De diabetesverpleegkundige geeft u - indien nodig - uitleg over het spuiten van insuline. Het spuiten van insuline kan geen kwaad voor de baby. De placenta laat wel glucose door, maar geen insuline. Op die manier komt de insuline niet bij de baby terecht.

Hoge bloedglucosewaarden vóór de 20e week

Wie vóór de 20 e week van de zwangerschap verhoogde bloedglucosewaarden heeft, moet vaak behandeld worden met insuline.

Verhoogde bloedglucosewaarden tegen het einde van de zwangerschap

Wie tegen het einde van de zwangerschap verhoogde bloedglucosewaarden heeft, hoeft niet altijd behandeld te worden met insuline. Vaak zijn het opvolgen van het voedingsadvies en meer bewegen voldoende om de glucosespiegel te normaliseren. Blijven de bloedglucosewaarden te hoog, dan is vaak wel een behandeling met insuline noodzakelijk.

Continue verhoogde bloedglucosewaarden

Bij hoge bloedglucosewaarden krijgt het ongeboren kind een hoog aanbod van suiker. Het te veel aan suiker wordt met behulp van insuline in de cellen gebracht. Maar alle suiker die niet wordt gebruikt voor energie, wordt omgezet naar vet. Hierdoor gaat het kind te snel groeien en wordt het te groot en te zwaar, wat kan leiden tot een moeizame bevalling of zelfs een keizersnede.

Na de geboorte

Na de bevalling verdwijnen de zwangerschapshormonen die de insuline tegenwerken. Dan komt de glucosestofwisseling weer snel op een normaal peil. Doorgaans is de glucosespiegel binnen 24 uur weer op peil. Zodra de bloedglucosewaarden genormaliseerd zijn, kan gestopt worden met de insulinebehandeling. Het gebeurt zelden dat de diabetes na de bevalling blijft bestaan bij de moeder. Wel heeft de vrouw 50 procent kans om op latere leeftijd diabetes te ontwikkelen. Voor het kind zijn er geen blijvende gevolgen van de zwangerschapsdiabetes.

Kort na de geboorte kan de glucosespiegel bij de baby te laag zijn. Daarom wordt het kind na de geboorte gecontroleerd op glucose. Mocht de bloedglucosewaarde te laag zijn, dan wordt dit opgevangen door de baby een glucose-infuus te geven totdat de bloedglucosewaarden zijn genormaliseerd. Het kind wordt voor het glucose-infuus opgenomen op de afdeling Neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis welke op dezelfde afdeling gelegen is als de afdeling verloskunde.

Zie ook de folder ‘Uw baby en het bloedsuikerprotocol’ http://folders.hagaziekenhuis.nl/1645

Volgende zwangerschap

Bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat de zwangerschapsdiabetes terugkomt. Ook na de geboorte van het kind blijft het van belang 1 keer per jaar de bloedglucosespiegel in de gaten te houden bij de huisarts.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundigen:

Telefonisch spreekuur diabetesverpleegkundigen

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 9.00 - 10.00 uur en van 14.00 - 14.30 uur
  • telefoon (070) 210 2605

Meer informatie leest u op de website van Diabetesvereniging Nederland .

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie