Download pdf
Other language
Deel deze informatie
Veilig bevallen in het Haga Juliana Geboortecentrum
Laatste wijziging: 17-09-2024 Foldernummer: 1646
U bevalt binnenkort in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). In deze folder vindt u alles wat u over uw voorbereiding en de gang van zaken voor en na de bevalling moet weten. Ook staan achterop de folder belangrijke telefoonnummers en adressen. Bewaar deze folder daarom goed. Bij uw zwangerschapskaart bijvoorbeeld.
Wat is het Haga Juliana Geboortecentrum?
Het HJGC is een moeder- en kindcentrum van het HagaZiekenhuis. U kunt in dit centrum terecht voor alle zorg die voor, tijdens en na een bevalling nodig kan zijn. Het HJGC is een samenwerking van:
- afdeling verloskunde van het HagaZiekenhuis
- Geboortehotel Haga: u kunt hier poliklinisch bevallen, uw kraamtijd doorbrengen of herstellen van een keizersnede
- Juliana kinderziekenhuis
- verloskundigenpraktijken uit de regio Den Haag.
Zorgverleners
In het HJGC staan 24 uur per dag 7 dagen per week gespecialiseerde zorgverleners voor u klaar:
- gynaecologen
- kinderartsen
- verloskundigen
- verpleegkundigen
- kraamverzorgenden
- anesthesiologen
- operatieteam.
Zij werken nauw met elkaar samen.
Geboorteplan
Op onze website www.hagajulianageboortecentrum.nl vindt u een geboorteplan. U en uw partner kunnen in dit plan uw wensen rond de bevalling invullen. Een bevalling kan soms onverwachts anders lopen. Maar als de veiligheid van uzelf en de baby dit toelaten, houdt het team zoveel mogelijk rekening met uw wensen. U kunt het geboorteplan tijdens een controle met uw gynaecoloog of verloskundige bespreken. Zij kunnen het plan inscannen en aan uw medisch dossier toevoegen. Alle zorgverleners kunnen het dan tijdens de bevalling inzien. Neem zelf bij de bevalling ook nog een kopie van het geboorteplan mee. Uw partner of andere aanwezigen kunnen het dan nogmaals doorlezen.
Gezinsgerichte zorg
De zorgverleners van het HJGC houden ook rekening met de wensen van en zorg voor uw hele gezin. Dit wordt gezinsgerichte zorg genoemd (Family Centered Maternity Care). Dit betekent onder andere dat u en uw partner zoveel mogelijk samen met de zorgverleners invulling geven aan de zorg. Uw wensen en behoeften staan daarbij centraal.
Voor de duidelijkheid: uw partner kan rond de bevalling dag en nacht bij u blijven. Maar uw eventuele kind(eren) niet.
Op medische indicatie, of poliklinische bevalling?
Medische indicatie
Het kan zijn dat u om een medische reden in het ziekenhuis moet bevallen. Dit wordt ‘op medische indicatie’ genoemd. De bevalling wordt dan door een gynaecoloog van het HJGC begeleid. De kosten worden dan vergoed vanuit uw basisverzekering.
Poliklinische bevalling
Als u gezond bent maar toch liever in het ziekenhuis dan thuis bevalt, kunt u ook zónder medische indicatie in het HJGC bevallen. Dit wordt een poliklinische bevalling genoemd. U wordt bij een poliklinische bevalling gewoon door uw eigen verloskundige en het Geboortehotel Haga begeleid. U betaalt voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage.
Heeft u en/of uw baby tijdens een poliklinische bevalling onverwacht toch medische zorg nodig? Dan neemt een gynaecoloog van het HJGC de begeleiding van uw eigen verloskundige over. U bevalt dan alsnog op medische indicatie. De kosten worden dan ook alsnog vanuit de basisverzekering vergoed. U betaalt dan dus ook geen eigen bijdrage. Vraag van tevoren bij uw zorgverzekeraar na wat wel en niet vergoed wordt.
Regel op tijd kraamzorg
Het beste kunt u zich inschrijven voor kraamzorg na de termijnecho. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken. De uitgerekende datum wordt dan vastgesteld. Deze kunt u dan meteen doorgeven aan het kraambureau. Schrijf u vóór 12 weken zwangerschap in bij een kraamzorgorganisatie. Alleen dan bent u verzekerd van kraamzorg.
U kunt uw kraamtijd ook in Geboortehotel Haga doorbrengen. Schrijf u dan in via de website www.kraamzorgdenhaag.nl. Op deze website vindt u ook uitgebreide informatie over het geboortehotel. Bellen met de informatielijn kan ook (070) 210 7700.
Vergoeding
Meestal betaalt u voor kraamzorg een eigen bijdrage. Ook als u na de bevalling nog opgenomen moet blijven. Kraamzorg in het HJGC en/of in het Geboortehotel Haga wordt soms (deels) door uw zorgverzekeraar vergoed. Soms wordt een deel van de kosten van uw verblijf in het Geboortehotel Haga door het ziekenhuis vergoed, na een keizersnede bijvoorbeeld. Vraag van tevoren bij uw zorgverzekeraar na welke zorg u wel en niet vergoed krijgt.
Zwangerschapscontroles
Bij uw eigen verloskundige
Aan het begin van uw zwangerschap schrijft u zich voor controle en begeleiding in bij een verloskundigenpraktijk. Verloopt uw zwangerschap normaal? Dan blijft u tijdens de hele zwangerschap bij uw eigen verloskundige onder controle. Deze verloskundige begeleidt dan ook uw bevalling.
Heeft of krijgt u een medische indicatie? Dan neemt de gynaecoloog van het HJGC de controle en begeleiding (tijdelijk) over. Schrijf u dan niet uit bij uw verloskundige. Zij neemt de controles zo mogelijk voor en/of na de bevalling weer over. Zo komt zij na de bevalling thuis bij u langs om te kijken hoe het met u en de baby gaat. Ook zorgt de verloskundige ervoor dat uw baby na de geboorte een hielprikje krijgt.
Het is ook voor verblijf in het Geboortehotel Haga belangrijk dat u bij een verloskundigenpraktijk ingeschreven staat.
Op de Gynaecologie Polikliniek
Neemt de gynaecoloog de begeleiding bij een medische indicatie over? Dan wordt u voor de controles verwacht op de Gynaecologie Polikliniek van het HagaZiekenhuis. Een gynaecoloog, arts-assistent of klinisch verloskundige controleert onder andere uw bloeddruk en het hartje van de baby. Het kan zijn dat er bij de controle(s) ook een coassistent aanwezig is. Dit is een student geneeskunde.
Verpleegkundig spreekuur
Bent u ongeveer 24 weken zwanger en heeft u een medische indicatie? Dan krijgt u een afspraak op het verpleegkundig spreekuur. U heeft dan een afspraak met een specialistisch verpleegkundige. Zij doet de gebruikelijke controles. En u krijgt uitleg over uw bevalling in het HJGC.
Controle bij stuitligging
Ligt uw baby in stuitligging? Dan krijgt u 3 extra controleafspraken. Een afspraak voor een:
- gesprek met de gynaecoloog of klinisch verloskundige
- echo
- een eventuele versie.
Bij een versie probeert de gynaecoloog of verloskundige de baby van buitenaf te draaien. Voor meer informatie, verwijzen wij u naar de folder ‘Stuitligging’
Wat neemt u mee?
Neem bij elke controle uw zwangerschapskaart mee.
Zo maakt u een afspraak
U krijgt uw controleafspraken op de polikliniek mee of thuisgestuurd. U kunt ook bellen voor een afspraak.
Als de bevalling op gang komt
Wanneer belt u het HJGC?
U bevalt op de Verloskunde afdeling van het HagaZiekenhuis. U vindt het adres achter in deze folder. Uw verloskundige of gynaecoloog vertelt u van tevoren duidelijk wanneer het tijd is om de verloskamers van het HJGC te bellen. Wanneer u de verloskamers belt, krijgt u een keuzemenu te horen. Het telefoonnummer is:
- Verloskamers: (070) - 210 7560
U kunt de instructies hieronder nog een keer rustig nalezen.
U bent korter dan 37 weken zwanger Bel de verloskamers:
|
U bent langer dan 37 weken zwanger, en u krijgt weeën
|
De vliezen breken Hoofdje nog niet goed ingedaald? Breken de vliezen, maar is het hoofdje nog niet goed ingedaald? Bel dan direct de verloskamers, ook ’s nachts. Ga meteen liggen. En wacht op verdere instructies die u telefonisch krijgt. Helder vruchtwater? Breken de vliezen, en is het hoofdje wél goed ingedaald? En is het vruchtwater helder en/of iets roze van kleur (soms met witte vlokjes)? En heeft u geen weeën? Dan hoeft u niet meteen te bellen. Probeer nog wat te slapen. Bel de verloskamers ’s ochtends tussen 8.00 en 9.00 uur. U krijgt dan voor dezelfde dag een controleafspraak. Bruinig, groenig of gelig vruchtwater? Breken de vliezen en is het vruchtwater niet helder maar bruinig, groenig, of gelig van kleur? Bel dan direct de verlosmakers, ook ’s nachts. Bel ook als u over de kleur twijfelt. Stuitligging? Breken de vliezen, is de baby goed ingedaald, maar ligt de baby in stuitligging? Bel dan wel altijd direct met de verloskamers, ook ’s nachts. Twijfelt u of het hoofdje goed is ingedaald? Bel dan ook meteen. De verpleegkundige of arts kijkt dit dan voor u na in uw dossier. |
U verliest helderrood bloed Verliest u helderrood bloed? Bel dan direct de verloskamers, ook ’s nachts. Verliest u een beetje bloed met slijm? U hoeft niet te bellen als u een beetje bloed met wat slijm verliest (slijmprop). Dit is normaal. Het betekent ook niet altijd dat de bevalling begint. |
Telefoonnummer verloskamers
De verloskamers zijn dag en nacht bereikbaar. Het nummer is: (070) 210 7560.
Bel ook gerust als u een vraag heeft, bij klachten, bij twijfel, of als u ergens ongerust over bent. Bel dus liever een keer te veel dan te weinig.
Tips voor een ontspannen start
Komt de bevalling op gang, maar is het nog geen tijd om het HJGC te bellen? Dan heeft u misschien iets aan deze tips voor een vlotte en ontspannen start van de bevalling:
- blijf zo lang mogelijk normale dingen doen als de weeën begonnen zijn, ga bijvoorbeeld gewoon naar bed: alle rust die u nog kunt meepakken, is extra energie voor later
- zet alvast alle spullen die u meeneemt klaar: u heeft dan meteen wat afleiding
- vang de weeën met zuchten en puffen zo goed mogelijk op: u voorkomt dat u gaat hyperventileren en het helpt uw lichaam ontspannen
- ook een warme kruik of douche helpen goed voor ontspanning
- zoek een houding waarin u zich zo goed mogelijk kunt ontspannen: staand, hangend over de wastafel, zittend of liggend, of nog anders
- bevallen kost veel energie: eet of drink daarom tussen de weeën door iets kleins wat licht verteerbaar is: bijvoorbeeld beschuit, crackers, biscuits, dextro-energie, appelsap of aanmaaklimonade
- probeer elke 2 uur te plassen.
Uw bevalling in het HJGC
Wat neemt u mee?
Voor uzelf:
- voldoende ruim zittend ondergoed
- voldoende (nacht)kleding
- (voedings)beha’s
- ochtendjas
- pantoffels of slippers
- warme sokken
- toiletartikelen
- uw medicijnen
- licht verteerbaar eten en drinken
- voor afleiding: uw eigen muziek, boek, tijdschrift, enzovoort
- fototoestel en/of videocamera
- mobiele telefoon en oplader
- eventueel kleding en toiletartikelen voor uw partner.
U hoeft het kraampakket niet mee te nemen.
Voor de baby:
- minstens 2 mutsjes: voor direct na de geboorte en voor daarna
- minstens 2 rompertjes: maat 50/56
- minstens 2 setjes kleding met sokjes: maat 50/56
- baby thermometer
- een jasje of omslagdoek
- Maxi-Cosi: haal het stoeltje pas uit de auto als u met uw baby naar huis gaat.
U hoeft geen luiers en luierdoekjes mee te nemen. Spullen voor eventuele kunstvoeding krijgt u ook in het ziekenhuis: een flesje en Nutrilon standaard of hypoallergene voeding.
Melden in het HJGC
U neemt samen met uw partner de hoofdingang van het HagaZiekenhuis. Via de ingang volgt u de route ‘Bevallen’. In de ‘lichtstraat’ gaat u naar de liften (E) voorbij het ‘Innovatielab’ aan uw linkerhand. U gaat met deze lift naar de 2 e etage. Bij de ingang van de afdeling meldt u zich via de intercom. Een verpleegkundige doet de deur voor u open. U wordt dan naar een verloskamer gebracht. U heeft hier uw eigen toilet en douche, en soms een eigen bad. Uw partner kan tijdens de bevalling in de verloskamer bij u blijven.
Moderne verloskamers
U bevalt in een van de nieuwe verloskamers van het Haga Juliana Geboortecentrum. Deze zijn modern en volgens de laatste (medische) standaards ingericht. Een aantal kamers heeft zelfs een bad om in te ontspannen. Tijdens uw bevalling blijft u ongeacht het verloop van de bevalling op dezelfde verloskamer. Indien uw bevalling vraagt om uitbreiding van het team, dan komen de medisch specialisten naar u toe. Na uw bevalling kunt u rustig bijkomen en genieten in uw verloskamer. Als de bevalling goed verloopt, mag u zo’n 2 tot 3 uur na de bevalling naar huis
Op de verloskamer
Op de verloskamer controleert een verpleegkundige:
- uw weeën en de hartslag van de baby: u krijgt hiervoor een zogenoemd CTG (cardio tocografie)
- uw bloeddruk
- uw hartslag
- uw temperatuur.
U en uw partner krijgen bovendien uitleg over wat u kunt verwachten. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen die in het geboorteplan staan. U kunt op de verloskamer gewoon mobiel bellen.
Pijnbestrijding
U kunt tijdens de bevalling in overleg pijnbestrijding krijgen.
- Een infuus met Remifentanil: dit is een pijnstiller die u zichzelf met een drukknop gemakkelijk kunt toedienen. Het infuus is beveiligd zodat u nooit te veel kunt geven. Dit medicijn werkt heel snel.
- Een ruggenprik: u krijgt de ruggenprik van een anesthesioloog.
Bij beide vormen van pijnbestrijding is extra bewaking van uzelf en de baby noodzakelijk. U moet daarom bij pijnbestrijding tot het eind van de bevalling in bed blijven. U krijgt van tevoren uitleg over pijnbestrijding. Zie ook de folder ‘Pijnbestrijding bij bevalling’.
Poliklinische bevalling
Een poliklinische bevalling is een bevalling zonder medische indicatie die van begin tot eind wordt begeleid door uw eigen verloskundige. We noemen dat ook wel een “verplaatste thuisbevalling” of een “ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak”.
Als u poliklinisch bevalt in het Haga Juliana Geboortecentrum, dan krijgt u een eigen kraamverzorgende. Deze persoonlijke kraamverzorgende blijft de hele bevalling bij u om u te coachen en ondersteunen en om de verloskundige te assisteren. Bij het Haga Juliana Geboortecentrum kunt u al vroeg terecht. U belt eerst uw eigen verloskundige op als u regelmatige weeën heeft (volgens de instructies van uw verloskundige). Nadat de bevalling thuis is begonnen, gaat u met uw verloskundige naar het Haga Juliana Geboortecentrum. Bij de hoofdingang van het HagaZiekenhuis meldt u zich bij de receptie en geeft u aan dat u poliklinisch komt bevallen. De receptie belt de kraamverzorgende van het Geboortehotel Haga. De kraamverzorgende komt u met een rolstoel bij de receptie ophalen. Vervolgens gaat u naar de tweede verdieping van het Juliana Kinderziekenhuis. Daar is een verloskamer gereed gemaakt op te bevallen met uw eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het Geboortehotel Haga.
Na de bevalling
Met ontslag
Als de bevalling goed verlopen is, kunt u in overleg met de verpleegkundige ongeveer 2 tot 3 uur na de bevalling naar huis. U belt zelf met de kraamzorg als u naar huis mag. De verpleegkundige belt uw verloskundige.
U kunt er ook voor kiezen om de kraamtijd in het Geboortehotel Haga door te brengen. U kunt zich voor de bevalling al inschrijven, zodat uw gegevens al bekend zijn. De verpleegkundige neemt dan contact voor u op met het geboortehotel.
Maxi-Cosi
Gebruik voor het vervoer van uw baby een Maxi-Cosi. Dit is een veilig autostoeltje voor baby’s.
Met ontslag na een keizersnede
Heeft u een keizersnede gehad? En hebben u en uw baby geen extra medische zorg nodig? Dan mag u na de keizersnede samen met uw baby naar huis. Dit is minimaal 48 uur . Belangrijke voorwaarde is wel dat u 5 tot 7 dagen lang, 6 tot 8 uur per dag specialistische kraamzorg krijgt. Nog een voorwaarde is dat u thuis 24 uur per dag op uw partner of een mantelzorger terug kunt vallen.
U kunt er ook voor kiezen om in het Geboortehotel Haga verder te herstellen, en daar uw kraamtijd door te brengen. U heeft in het geboortehotel een huiselijke kamer met de service en comfort van een hotel. U kunt er bovendien 24 uur per dag een beroep doen op de kraamverzorgenden. Uw partner kan ook bij u in het geboortehotel overnachten.
Controle
U krijgt bij uw ontslag een belafspraak mee en u komt zo nodig op de Gynaecologie Polikliniek voor controle. Dit hangt af van hoe uw bevalling verlopen is. Verder komt uw eigen verloskundige bij u thuis langs om te kijken hoe het met u en uw baby gaat.
Kraamafdeling en Neonatologie afdeling
Kraamafdeling
Moet u of uw baby nog in het HJGC blijven? Dan ‘verhuist’ u na de bevalling van de verloskamer naar een kraamsuite op de kraamafdeling. Dit is een 1-persoonskamer met een eigen douche en toilet. Net als in de verloskamer kan uw partner of een andere volwassen naaste in de kraamsuite dag en nacht bij u blijven. Dit wordt rooming-in genoemd. Zie ook de folder ‘Rooming-in’. Uw eventuele andere kinderen mogen niet blijven slapen. Uw bezoek is dagelijks van 11.00 - 13.00 uur en van 16.00 -20.00 uur van harte welkom.
Neonatologie afdeling
Uw baby blijft zoveel mogelijk bij u op de kamer. Dit is bevorderlijk voor eventuele borstvoeding en uw band met de baby. Heeft uw kindje extra medische zorg nodig? Dan kan het zijn dat uw baby na verwijzing van de kinderarts op de Neonatologie afdeling opgenomen wordt. De kraamafdeling en de Neonatologie afdeling liggen naast elkaar. U kunt uw baby dan toch gemakkelijk bezoeken en/of helpen verzorgen.
Kraamzorg op de Neonatologie afdeling
Mag u zelf met ontslag, maar moet uw baby nog in het ziekenhuis blijven? En heeft u zelf nog kraamzorg nodig? Dan kunt u in principe dag en nacht bij uw baby op de Neonatologie afdeling blijven. U krijgt daar dan kraamzorg van de kraamverzorgenden van het Geboortehotel Haga. De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de zorg voor uw baby. Zij begeleiden u ook bij de verzorging van uw baby.
Couveuse-suites
Precies tussen de Neonatologie afdeling en de kraamafdeling liggen 2 couveuse-suites. Deze kamers zijn bestemd voor moeders die medische zorg nodig hebben, en van wie de baby op de Neonatologie afdeling in de couveuse ligt. Moeder en kind kunnen in de couveuse-suite toch op 1 kamer verzorgd en verpleegd worden. Afhankelijk van de situatie van uw baby is het gebruik van deze couveuse-suite mogelijk.
Borstvoeding
Alle zorgverleners van het HJGC zijn speciaal opgeleid om u zo goed mogelijk te begeleiden bij het geven van borstvoeding. Zij doen dit op basis van de 10 vuistregels van WHO (World Health Organisation) en UNICEF. Deze regels zijn bedoeld om borstvoeding zo goed mogelijk te laten slagen. Ook als uw baby op de Neonatologie afdeling ligt.
Zo helpen de verpleegkundigen u in principe binnen 1 uur na de bevalling bij het aanleggen van uw baby. Zo nodig kunt u in overleg met de verpleegkundige voor extra hulp ook een beroep doen op een borstvoedingscoach van de afdeling. Ook voor advies over kunstvoeding kunt u bij alle zorgverleners terecht.
Lactatiekundige
Bent u en/of is uw baby opgenomen en wilt u graag borstvoeding geven? Maar is door medische problemen een speciale aanpak nodig? Dan kunt u in overleg met de verpleegkundige een afspraak maken met een lactatiekundige. Dit is een speciaal opgeleide verpleegkundige die expert is op het gebied van borstvoeding. Zij komt dan voor advies en begeleiding bij u en/of uw baby op de afdeling langs. Het HJGC heeft het WHO UNICEF certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’.
Geboorteaangifte
In Nederland is het verplicht de baby binnen 3 werkdagen na de geboorte aan te geven bij het gemeentehuis in de plaats waar het kind geboren is. Als u getrouwd bent, heeft u hiervoor uw trouwboekje nodig, en een legitimatiebewijs van u beiden.
Bent u niet getrouwd en wilt u dat het kind de naam van de vader krijgt? Dan kunt u het beste van tevoren contact opnemen met uw eigen gemeente. U krijgt dan uitleg over hoe u dit kunt regelen. De vader krijgt dan een zogenoemd bewijs van erkenning. U of uw partner heeft dit bewijs nodig bij de aangifte.
Meer weten?
Rondleiding
Verder organiseert het HJGC dagelijks om 15.30 uur een rondleiding. U kunt dan een kijkje nemen in het Geboortehotel Haga en de verloskamers. U kunt zich hier dagelijks - ook in het weekend - om 14.00 uur telefonisch voor aanmelden, telefoon (070) -210 7701. Wilt u het HJGC graag op een ander moment bekijken? Bel dan gerust voor een afspraak, telefoon (070) -210 7560.
Websites
Meer informatie over het HJGC vindt u ook op:
- www.hagajulianageboortecentrum.nl
- www.geboortehotel.com
Contactgegevens
U kunt met al uw vragen over bevallen in het HJGC contact opnemen met uw gynaecoloog, uw verloskundige of een verpleegkundige van de Verloskunde afdeling, bereikbaar:
- van maandag tot en met vrijdag
- van 9.00 – 16.30 uur
- telefoon: (070) 210 2002
- Els Borst-Eilersplein 275, Den Haag
Verloskunde afdeling
- ’s avonds, ’s nachts en in het weekend
- telefoon (bandje met keuzemenu): (070) 210 7560
Kraamafdeling - voor vragen die niet dringend zijn
- telefoon balie: (070) 210 7570
- telefoon afdeling: (070) 210 7574
Belangrijke telefoonnummers
- Verloskamers: (070) 210 7560
- Balie kraamafdeling: (070) 210 7570
- Kraamafdeling: (070) 210 7574
U kunt zich melden bij de Spoedeisende hulp, Charlotte Jacobslaan 10, Den Haag.
U kunt zich melden bij de Spoedeisende hulp, Charlotte Jacobslaan 10, Den Haag.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.